Academia Oamenilor de Știință din România

AcasăEvenimenteImplicarea comunității în procesul de gândire și susținere a autenticității

Implicarea comunității în procesul de gândire și susținere a autenticității

„Autenticitate” înseamnă găsirea formei viitorului nostru, activism, implicare și preocupare pentru îmbunătățirea calității vieții oamenilor  văzută prin prisma profesiei de arhitect.

În esență, implicarea comunității este includerea opiniilor divergente pentru a ajunge la un consens.

Munca arhitecților are întotdeauna impact în comunități, de la o familie la întregul oraș. Obiectivele clienților arhitecților pot fi uneori aliniate cu cele ale unei comunități, alteori pot fi în conflict, spre exemplu când arhitectul reprezintă un client privat ale cărui obiective ale proiectului sunt în contradicție cu vecinătățile sau alte constituente. Deoarece munca produsă de arhitecți afectează comunitățile în feluri diferite și la diverse scări, devine important să se creeze un proiect pentru client, dar și pentru comunitate. Acest lucru este esențial pentru un rezultat excelent. Arhitecții se implică mai profund și mai autentic când înțeleg contextul istoric și contextul sistemic în care este văzută profesia. Atunci când intenționează să servească clienților, impactul în societate nu este întotdeuna perceput pozitiv de către comunitate și utilizatori, cei care experimentează proiectul. Când experiența comunității este negativă, munca arhitecților poate fi văzută ca ceva impus.

Sinceritatea servește oferirii de soluții, a fi autentic în comunitate înseamnă a împărtăși informația care invită participarea oamenilor, înseamnă înțelegerea experiențelor oamenilor, care poate ajuta la îmbunătățirea calității vieții lor. Se poate construi o implicare autentică pe o relație onestă cu comunitatea.

Din punct de vedere urbanistic există probleme cruciale cum ar fi accesibilitatea, deplasarea rezidenților, traficul, densificarea. De aceea, în orice proces de implicare, cheia de conectare este reprezentată de utilizarea unor principii de practică echitabilă care poate deveni baza de aliniere a bunei intenții cu bunul rezultat. Este importantă viziunea unei comunități si aspiratiile sale.      

Intenția originală a unui proiect poate diferi de decizia finală, dar este mai aproape de ideea unui proiect autentic care include implicarea comunității.

Implicarea comunității poate fi gândită ca o știință socială care nu ignoră faptul că trăim într-o țară cu o mare diversitate de comunități dinamice și diverse. Colectarea datelor și cercetarea reprezintă cheia către o conectare autentică.

Documente

AOSR – VIZIBILITATE INTERNAȚIONALĂ

MEMBRI

RAPORT AOSR

CĂRȚI MEMBRI AOSR

MANIFESTĂRI AOSR

AGORA