Academia Oamenilor de Știință din România

Acasă Blog

Hello world!

Welcome to WordPress. This is your first post. Edit or delete it, then start blogging!

Conducerea automată digitală a fabricaţiei în perspectiva Industry 4.0

0

În programul de activități științifice pentru anul 2024, secția Știința și Tehnologia Informației din Academia Oamenilor de Știință din România vă invită la Conferința “Conducerea automată digitală a fabricaţiei în perspectiva Industry 4.0”.

Conferința are loc în format on line marți, 30 aprilie 2024, începând cu ora 18:00. Conferința este susținută de un colectiv de cercetare din  Facultatea de Automatică și Calculatoare, Politehnica din București, coordonat de Profesor Dr. Ing. Theodor Borangiu.

Prezentarea analizează arhitecturi și topologii de conducere automată digitală a fabricației în perspectiva Industriei Viitorului (I4.0) definită în ultima decadă, pe baza cărora propune o soluție de sistem ciber-fizic în care entitățile fizice de producție virtualizate prin holoni devin puternic cuplate interacționând pentru îndeplinirea unor obiective globale de eficiență, robustețe și agilitate. Cercetările includ noi tehnici de: modelare digitală extinsă pentru interoperabilitate profundă (digital twins), orientare către servicii, inteligenţa produsului, control semi-heterarhic, streamingul volumelor mari de date și servicii cloud de conducere automată. Contribuțiile în acest domeniu sunt exemplificate pe o platformă de sistem inteligent de conducere a fabricației dezvoltată de către  colectivul de cercetare.

Morala și bioetica astăzi, ed. a II-a

0

Academia Oamenilor de Știință din România, Centrul de Dialog Știință Religie al AOSR și Prietenii Bisericii Șfinții Împărați Constantin și Elena organizează vineri, 19 aprilie 2024, ora 12:00, conferința Morala și bioetica astăzi, ediția a II-a, prilej cu care va fi prezentată lucrarea „Calea vindecării – elemente de Psihoterapie ortodoxă”.

Organometallics for Organic Light Emitting Diodes and Organic Photovoltaics

0

Miercuri 17.04.2024, ora 12oo

va avea loc sustinerea seminarului

„Organometallics for Organic Light Emitting Diodes and Organic Photovoltaics”

Camelia Diaconu în studioul Radio România București

Vă invităm să urmăriți emisiunea realizată în studioul Radio România București de către Ioana Brușten cu Camelia Diaconu, membru AOSR și șefa secției de medicină internă de la Spitalul Florească, pentru a afla ce trebuie să facem ca să ne protejăm de astenia de primăvară și de alte boli de sezon.

Sisteme expert de evaluare a calității conținutului media online

În cadrul programului Valențele Feminității, pe 24 aprilie 2024, CS II dr. Daniela GÎFU – Cercetător ştiinţific gr. 2 la Institutul de Informatică Teoretică al Academiei Române – filiala Iași și Directorul Centrului de Lingvistică computațională al Institutului European pentru Cercetări Multidisciplinare, susține conferința „Sisteme expert de evaluare a calității conținutului media online”, aducând în discuție criterii de analiză a gradului de încredere a informațiilor vehiculate în mediul online.

Vor fi prezentate platforme unice de verificare și analiză a știrilor online, construite pe baza mai multor algoritmi avansați de inteligență artificială, utile atât analiștilor media, specialiștilor în comunicare publică, analiștilor politici, cât și publicului larg. Aceste instrumente au o aplicabilitate mare în industrie: e-guvernare, media, servicii finaciare, publicitate online etc.

Conferinţa științifică de primăvară – AOSR 2024 

0

Academia Oamenilor de Știință din România organizează la Bucuresti, în zilele de vineri 24 mai și sâmbătă 25 mai 2024, Conferința Știintifică de Primăvară a AOSR (2024), având 12 secțiuni, moderate de președintii de secții:

Matematică
Ştiințe agricole şi medicină veterinară
Fizică și Geodinamică
Biologie
Chimie
Medicină
Științe inginerești
Istorie
Știința și tehnologia informației
Filozofie, psihologie şi teologie
Științe economice, juridice și sociologice
Științe militare

FORMULAR DE ÎNSCRIERE – Accesați AICI

Vă rugăm să completaţi formularul şi să îl transmiteţi până la 10 mai 2024, la adresa de mail: sindilems@yahoo.com – Mihai SINDILE

Drum lin, Prof.Univ.Dr. Viorel-Puiu Păun!

Prof. Univ. dr. Viorel-Puiu Păun
Membru Titular AOSR
26 septembrie 1954, Surdulești, judeţul Argeș – 6 aprilie 2024, București

Prezidiul AOSR anunţă cu tristeţe că în ziua de 6 aprilie 2024 s-a stins din viaţă Viorel Puiu Păun, membru titular al AOSR. Născut la 26 septembrie 1954, în localitatea Surdulești, judeţul Argeș, și-a dedicat toată viaţa educaţiei, știinţei și cunoașterii. Profesor universitar dr. ing. titular la Universitatea Politehnica București, Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii și Tehnologia Informaţiei și Facultatea de Știinţe Aplicate, Viorel-Puiu Păun și-a finalizat studiile la Facultatea de Fizică, Universitatea din București (1979), Facultatea de Matematică, Universitatea din București (1990), doctorat în fizică la Institutul de Fizică Atomică din București și la EPF Lausanne, Switzerland, pentru Postgraduate Diploma în Biomedical Engineering.

Articolele pe care le-a publicat în reviste naţionale și internaţionale au demonstrat valoarea incontestabilă a autorului în domenii de competenţă știinţifică de top, Fizică Nucleară, Fizica Stării Condensate, Chimie Fizică, Inginerie Biomedicală, Teoria difuziei, Ecuaţii diferenţiale stocastice, pelicule și nanotehnologii, caracteristici și analize ale suprafeţelor, dinamică non-lineară, teoria fluidelor, modelare și simulare transporturi etc. Cele mai importante contribuţii sunt cele peste 75 lucrări publicate in reviste ISI, alaturi de cele 434 citări (fără autocitări) in Reviste cotate ISI. Lor li se alătură 15 articole publicate în reviste internaționale și reviste naționale. În prezent, aceste reviste sunt cotate ISI.

Viorel Puiu Păun a fost conducător de doctorate începând din anul 2010 și, de asemenea, a fost Lead Guest Editors al unor ”Special Issue” la jurnale prestigioase, cum ar fi Advances in Laser Produced Plasmas Research, 2019, journal: Symmetry; Applications of Fractal Analysis in Brain Images Interpretation, 2020, Journal: Brain Sciences; Applications of Photonics, Laser, Plasma and Radiation Physics, 2021, Journal: Entropy; New Perspectives in Nonlinear Dynamics of Complex Systems, 2021, Journal: Complexity; Gels, their synthesis, characterization and applications in high performance chemistry, 2022, Journal: Gels.

Domnul Păun a elaborat și publicat cărţi și culegeri de probleme, cursuri universitare, care se adresează în general studenţilor de la Facultatea de Automatică și Calculatoare, Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii și Tehnologia Informaţiei și Facultatea de Știinţe Aplicate, unde preda cursul de Fizică generală. Astfel pot fi citate 17 cărţi, monografii și culegeri de probleme, publicate în edituri consacrate, la 5 dintre ele fiind unic autor. Dintre ele se distinge cartea în engleză, publicată la Editura Athens University Press, Grecia, „The Fractal and its Implications in the Material Science”, ISBN: 978-960-92410-1-4, Athens University Press, Grecia, 2008, (214 pag.), avându-i ca autori pe M.Agop, P.D. Ioannou, P.E. Nica, V.-P. Păun.

A continuat activitatea de cercetare știinţifică, teoretică și experimentală, reușind să elaboreze lucrări știinţifice valoroase. Participând la diverse Conferinţe internaţionale de specialitate, în ţară sau în străinătate, a menţinut un nivel ridicat care a fost bine apreciat. Cele mai importante contribuţii de acest fel sunt 33 (lucrări) articole în proceedings-urile unor Conferinţe Internaţionale și 11 (lucrări) articole în proceedings-urile unor Conferinţe Naţionale. Câteva dintre aceste lucrări au fost considerate ca reprezentative pentru domeniul lor și confirmate prin alegerea ca „Lecţii invitate” (Invited Speakears, Key-Note Lecture) și prelegeri.

Viorel Puiu Păun a fost distins cu Premiul CORNELIU PENESCU pe anul 2020 al Academiei Oamenilor de Știinţă din România (AOSR) pentru lucrarea Radiomica. Fundamente și aplicații, Editura Academiei Române, 2022, Premiul International al Revistei de Chimie, Rev. Chim. (București), cotată ISI, pe anul 2007, pentru obtinerea celui mai mare punctaj (citari ISI, etc.) pentru lucrarea ”Behavior Simulation of the Lipoid Systems Composed of Some Fatty Acids”, M. Honciuc, V.-P. Păun, Rev. Chim. (București), 54, Nr.2, pag.117-119, 2003.

Academia noastră pierde un membru de mare valoare și un coleg pe care îl vom regreta. Sincere condoleanţe familiei! Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Prof.dr. Horațiu Moldovan despre inima artificială 

Vă invităm să vizionați interviul realizat de către Florentina Fântânaru cu prof. dr. Horațiu Moldovan, membru AOSR, în emisiunea De-a viața ascunselea.

VIDEO

Mesajul Academiei Oamenilor de Știință din România de Ziua Academiei Române

Cu prilejul Zilei de 4 aprilie, Academia Oamenilor de Știință din România îi urează Academiei Române, for de consacrare a culturii și științei românești, la mulți ani și noi succese în activitate și în devenirea instituțională!

În data de 4 aprilie, Academia Română a semnat un parteneriat științific cu trei  academii de ramură: Academia de Științe Medicale, Academia de Științe Tehnice și Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti“. Obiectivul parteneriatului îl constituie „crearea unui cadru instituțional de colaborare științifică interdisciplinară în domeniul cercetării teoretice și aplicate, cu scopul extinderii polului de cercetare academică realizată în cadrul celor peste 70 de institute de cercetare ale Academiei Române.”

Academia Oamenilor de Știință din România salută acest demers, având în vedere că ideea extinderii mișcării academice din România și a creării unui pol academic al cercetării științifice a fost lansată în spațiul public de către AOSR, în urmă cu mai mulți ani și constant promovată de către aceasta în dialogul instituțional cu Academia Română și cu academiile de ramură. În urmă cu circa o săptămână, într-o scrisoare deschisă adresată Prezidiului Academiei Române, în care prezentam istoricul și rezultatele academiei noastre şi în care apreciam ca neproductivă atitudinea evazivă manifestată constant în ultimii ani de conducerea Academiei Române, am reiterat ideea unui Consorțiu Academic, subliniind că, împreună, structurile academice înființate prin legi vor fi mai puternice. Considerăm că ar fi fost și rămâne oportun ca instituția care a generat această idee să fie informată şi implicată în punerea ei în operă.

Academia Oamenilor de Știință din România a fost și rămâne consecventă ideii de extindere şi colaborare prietenească în cadrul mișcării academice, necesitate incontestabilă a educației și cercetării, a științei, culturii și civilizației românești în Era Cunoașterii și a Tehnologiei Digitale. Prin datele sale instituționale, prin membrii săi, prin volumul și calitatea activității științifice, prin recunoașterea internațională și numărul de citări, prin situarea sa în Clasamentul Scimago, Academia Oamenilor de Știință din România este o instituție academică importantă a României de azi, care participă prin resursele ei de inteligență și creativitate la dezvoltarea prin știință și cunoaștere a României.

Ne exprimăm speranța că Academia Română va lua în calcul, în procesul de dezvoltare a polului de cercetare academică, și implicarea altor academii cu rezultate științifice remarcabile în structura acestuia pentru realizarea unui cadru academic complex și comprehensiv, mediu al unei sinergii științifice dedicate progresului prin știință, creativitate și inovare al țării.

Prezidiul Academiei Oamenilor de Știință din România

București, 05.04.2024