Academia Oamenilor de Știință din România

AcasăEvenimenteApariții editoriale la Editura Academiei Oamenilor de Știință din România

Apariții editoriale la Editura Academiei Oamenilor de Știință din România

Vă semnalăm două apariții editoriale la Editura Academiei Oamenilor de Știință din România:
Nicolae Gabriel-Octavian, Valentin Ciorbea. Notre ami Anatole Magrin: artist fotograf și diplomat: viata și opera/ Artiste photographe et diplomate. Sa vie et son oeuvre/ Artist Photographer and Diplomat. Life and Work.
București: Editura Academiei Oamenilor de Știință din România, 2023.
Traducerea în limba engleză – Nicoleta Stanca
Traducerea în limba franceză – Ion Dumitrașcu
236 pp. 

În condiții grafice excepționale, Gabriel-Octavian Nicolae și Valentin Ciorbea publică un amplu album în ediție trilingvă, română-franceză-engleză, dedicate primului artist fotograf al Dobrogei, Anatole Magrin, francezul dobrogean care a lăsat posterității primele imagini ale regiunii dintre Dunăre și Marea Neagră după unirea la România după 1878. Stabilit la Constanța în toamna anului 1878, Anatole Magrin a desfășurat o activitate complexă în cadrul comunității constănțene și în calitate de diplomat vice-consul al Franței. 

Frumoasa realizare a celor doi este prefațată de Excelența Sa Laurence Auer, Ambasadorul Republicii Franța în România, Vergil Chițac, primarul Municipiului Constanța, Romeo Stavăr-Vergea, consul onorific al Franței la Constanța și Dorin Popescu, consilier cultural al Primarului Municipiului Constanța.

Autorii își poartă cititorii prin viața lui Anatole Magrin, născut în Franța la 9 decembrie 1858, instalat la Constanța în 1878, unde a trăit până în anul 1928. Fotograf talentat, a ieșit din atelier de multe ori cu aparatul de fotografiat pentru a surprinde imagini de ansamblu ale Dobrogei, detalii din diverse localități, ș.a.

Valoarea excepțională a albumului o constituie ilustrațiile, fotografiile din locurile natale ale lui Magrin, dar mai ales din Constanța și Dobrogea. Fotografiile păstrate, adunate cu multă trudă în colecția personală de Gabriel-Octavian Nicolae ne permit să vedem cum arăta Tulcea, Babadag, Mangalia, Adamclisi și Constanța în diverse  momente ale evoluției după 1878. Se pot remarca străzi, cartiere, clădiri, portul și diverse nave. Impresionante sunt imaginile cu locuitorii Dobrogei, artistul fotograf Magrin surprinzând specificul multietnic al regiunii. Pentru valoarea operei sale a fost medaliat la Paris și ridicat la statutul de furnizor al Curții Regale.

Cititorii români și străini care parcurg impresionantul album vor avea posibilitatea să aprecieze contribuția excepțională a lui Anatole Magrin în arta fotografică și în relațiile dintre România și Franța.  

Valentin Ciorbea, Generalul-adjutant Paul Teodorescu (1888-1981). Dimensiunile creativității
Editura Academiei Oamenilor de Știință din România, București, 2023, 357 p.

Prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, membru titular AOSR, prezintă cititorilor o monografie cuprinzătoare asupra vieții și activității generalului-adjutant Paul Teodorescu la împlinirea a 135 de ani de la naștere.

Generalul Paul Teodorescu și-a închinat viața marilor instituții ale poporului român: Oștirea, Școala și Biserica. Autorul îl poartă pe cititor în copilărie, viața de familie, anii de școală, pe care tânărul Paul Teodorescu i-a parcurs. Și-a început cariera de comandant în fruntea unui pluton și a încheiat-o cu gradul de general, comandant de divizie. A participat la două războaie: Al Doilea Război Balcanic și Primul Război Mondial. A făcut studii strălucite în Franța. Reîntors în țară, a fost profesor la Școala Superioară de Război, îmbinând activitatea de la catedră cu cercetarea științifică. În calitate de șef de Stat Major la Inspectoratul Aeronauticii, a avut un rol major în organizarea structurii și dezvoltarea acestui domeniu.

În calitate de comandant al Regimentului de Gardă „Mihai Viteazul” a transformat unitatea într-un model unic în România și a făcut-o cunoscută peste hotare.

A fost diplomat militar în Franța și director la Școala Superioară de Război, poziție din care a reformat învățământul superior militar și a inițiat construirea campusului din Cotroceni. Ca ministru în zece guverne a lăsat realizări remarcabile.

În timpul regimului comunist a fost închis, lipsit de mijloace de trai, nevoit să ducă o luptă cu autoritățile pentru supraviețuire.

Cercetarea științifică a valorificat-o în cărți, studii și manuscrise. Academia de Științe din România și Academia Română i-au recunoscut meritele și l-au ales ca membru titular, respectiv corespondent.

Crescut într-o familie cu puternice convingeri religioase, a acordat pe parcursul vieții sale o atenție deosebită Bisericii Ortodoxe. A fost ctitor și înnoitor de lăcașuri de cult. Cea mai trainică dintre realizările sale este consacrarea Mănăstirii Dintr-un Lemn ca Sfânt lăcaș al Aviației și Marinei.

Profesorul Ciorbea aduce în paginile cărții și ultimii ani de viață ai generalului, retras la Mănăstirea Dintr-un Lemn, unde a fost înhumat în cimitirul Sfântului lăcaș.

În Cuvânt înainte reputatul istoric prof. univ. dr. Petre Otu conchide: „Urmare a acestui efort prodigios, profesorul Ciorbea are marele merit de a fi impus mai bine zis reimpus în istoriografie, cu precădere în cea militară și în opinia publică, personalitatea generalului-adjutant Paul Teodorescu. Așadar, monografia publicată sub egida Academiei Oamenilor de Știință al cărui membru titular este, reprezintă o operă de sinteză, de maturitate, care încununează o activitate științifică remarcabilă”.        

Documente

AOSR – VIZIBILITATE INTERNAȚIONALĂ

MEMBRI

RAPORT AOSR

CĂRȚI MEMBRI AOSR

MANIFESTĂRI AOSR

AGORA