Academia Oamenilor de Știință din România

AcasăEvenimenteAcademia Oamenilor de Știință din România protestează împotriva calomniei, atacului la persoană,...

Academia Oamenilor de Știință din România protestează împotriva calomniei, atacului la persoană, minciunii și manipulării și militează pentru respectarea adevărului și a publicului

Academia Oamenilor de Știință din România (AOSR) a fost, recent, ținta unui nou atac politic din partea unui partid care și-a făcut un obiectiv prioritar din a denigra instituția și de a o calomnia uzând de știri false, atacuri la persoană, informații trunchiate și minciuni, dezinformând grosolan și manipulând opinia publică.

Domnii care au lansat recentul atac, împreună cu un grup „consistent” de susținători (circa 15 persoane), după ce au terminat de rezolvat problemele majore ale României (PNRR, pandemie, transporturi), în lipsa unor noi idei, s-au decis să reîncălzească „ciorba săracului în idei” și să reactiveze ura lor pentru știință, cultură, istorie, religie, mișcarea academică. Noul atac face parte dintr-o campanie de denigrare, inițiată în urmă cu câțiva ani și desfășurată cu accente furibunde de partidul respectiv, care se remarcă pe scena publică prin acuzarea, calomnierea și cererea de desființare a unor instituții publice din domeniile științei, cercetării și ale istoriei recente, ca parte a programului său politic.

Acest atac, desfășurat printr-o demonstrație de forță și de intimidare, un act de agresiune de o forță sporită la adresa instituției și a unor persoane, aruncă din nou în „luptă” expresii denigratoare, calomnii și minciuni, uzând de aceleași „argumente” false, difuzate și în trecut în arena publică.

Academia Oamenilor de Știință din România își exprimă indignarea și protestează cu fermitate în fața acestui act de violență politică și de extremism ideologic, construit pe minciună, atac la persoană, dezinformare și manipulare, străin de valorile civilizației europene, propriu, mai degrabă, societăților și ideologiilor bazate pe forță și agresiune.

În acest cadru, pentru cunoașterea adevărului de către opinia publică, Academia Oamenilor de Știință din România aduce următoarele precizări:

1. Academia Oamenilor de Știință din România nu este o „instituție-fantomă”, ci o instituție care funcționează legal, cu istorie, cu activitate dedicată științei și progresului prin cunoaștere, cu membri de prestigiu, nume rezonante ale științei și cercetării românești și internaționale, cu rezultate remarcabile pe plan științific. Instituția a fost înființată la 29 martie 1935 ca Academia de Științe din România de ministrul liberal al educației, medicul și profesorul universitar Constantin Angelescu, și de un grup de oameni de știință. După căderea regimului comunist, a fost reînființată ca Academia Oamenilor de Știință din România, la inițiativa Generalului și Profesorului Vasile Cândea, nume ilustru al medicinei și al școlii românești de chirurgie cardiovasculară, și funcționează prin Legea nr. 31 din 15 ianuarie 2007, având statutul de „continuator și unic legatar” al Academiei de Științe din România. Această lege, votată de Parlament în unanimitate, nu îi are ca inițiatori nici pe d-nul Președinte Iliescu, nici pe domnul Meleșcanu sau pe alta dintre persoanele menționate de (dez)informatori, ci pe regretații senatori Ion Basgan și Radu Câmpeanu, alături de numeroși alți parlamentari de valoare.

2. Apartenența la Academia Oamenilor de Știință din România se bazează pe criterii ferme și precise referitoare la activitatea, rezultatele, relevanța, recunoașterea internațională, numărul de citări și meritele pe plan științific ale membrilor săi. Ultima inițiativă legislativă (PL-x nr. 490/2021), aprobată de Parlament și aflată la promulgare, prevede, la solicitarea Președintelui României, criterii clare de acordare sau de pierdere a calității de membru al AOSR.

3. Academia Oamenilor de Știință din România este o organizație apolitică prin statut. Calitatea de membru al AOSR nu are legătură cu afilierea politică și cu nicio ideologie. Afilierea politică a unora dintre membrii AOSR reprezintă o opțiune strict personală. Apartenența sau simpatia politică a acestora nu vizează un singur partid, așa cum se subliniază în mod obsesiv și mincinos în spațiul public de către denigratorii instituției. În structura AOSR, există membri ai mai multor partide din România, fără ca afilierea politică să le influențeze activitatea științifică, de cercetare sau educațională. Activitatea publică a celor citați în „actul public de acuzare” și a tuturor membrilor trebuie strict delimitată de cea pe plan științific ori academic.

4. AOSR nu este o „sinecură”, populată de „sinecuriști”, așa cum, tendențios și degradant, se afirmă, citându-se și o serie de nume de personalități publice, dintr-o perspectivă trunchiată, subiectivă, care intră sub incidența atacului la persoană. Indemnizațiile membrilor AOSR se întemeiază pe prevederile legale și se acordă, conform legii, pentru o viață dedicată educației și științei.

5. Unele dintre persoanele incriminate, cu vizibilitate publică, au statut onorific în cadrul AOSR și nu au primit niciodată indemnizație din partea AOSR (Ion Iliescu, Teodor Meleșcanu, Ion Cristoiu, Ben-Oni Ardelean ș.a.).

6. Moștenitorii membrilor AOSR n-au beneficiat și nu beneficiază de nicio indemnizație de urmaș, deși legea ar permite-o.

7. Academia Oamenilor de Știință din România nu are 67 de angajați, cum fals se afirmă, ci, cu o mică diferență, 17.

8. O parte substanțială din bugetul Academiei Oamenilor de Știință din România este dedicată Programului anual de cercetare destinat tinerilor cercetători, la nivel postdoctoral. În procesul selecției din anul 2023, au fost în competiție peste 200 de proiecte științifice. În prezent, se află în derulare peste 50 de proiecte finanțate de AOSR care implică domenii și tematici diverse, acoperind arii fundamentale și de avangardă ale cercetării avansate.

9. „Lipsa de activitate” sau de contribuții la progresul științific al Academiei Oamenilor de Știință din România, acuzată de cei care atacă instituția, reprezintă o informație falsă, bazată pe lipsa de informare și pe intenția vădită de a denigra și discredita cu orice preț. Simpla consultare a site-ului instituției (www.aosr.ro) arată o activitate complexă și intensă în toate domeniile științifice care intră în obiectul de activitate al AOSR. Activitatea AOSR se desfășoară atât la nivel central, prin programe și proiecte științifice, prin serii de conferințe și dezbateri de anvergură națională și internațională, cât și la nivelul secțiilor și al filialelor. În structura AOSR, intră oameni de știință prestigioși, savanți de largă recunoaștere internațională, personalități ale științei, cercetării și cunoașterii contemporane, membri de elită ai mediului academic, nume respectate ale mediului universitar.

10. Complexitatea științifică și valoarea incontestabilă a activității din cadrul AOSR sunt exprimate în recunoașterea internațională a rezultatelor cercetării desfășurate de membrii instituției, în numărul de citări și în vizibilitatea acestora pe plan științific. Conform Web of Science, AOSR este evaluată cu 371 de lucrări și 4284 de citări în anul 2022, iar potrivit Google Scholar, afișat pe site-ul instituției, cifrele sunt mai mult decât duble.

11. O certificare obiectivă a valorii activității Academiei Oamenilor de Știință din România o constituie situarea constantă a AOSR în prestigiosul clasament internațional SCIMAGO-Elsevier, care evaluează și ierarhizează din perspectiva performanței universitățile și institutele de cercetare ale lumii. Conform SCIMAGO-Elsevier, Academia Oamenilor de Știință din România ocupă locul 9 între instituțiile de cercetare din România. De notat că doar două instituții din România figurează în primele 800 de locuri: Academia Română și Academia Oamenilor de Știință din România.

12. Un alt „cap de acuzare” fals la adresa Academiei Oamenilor de Știință din România se referă la Institutul de Cercetări Avansate Interdisciplinare „Constantin Angelescu”, numit „pseudo-institut”. Pentru cunoașterea adevărului, Institutul în cauză desfășoară o activitate complexă, constând din proiecte științifice în domenii de vârf (digitalizare, educație on-line ș.a.m.d.). Acesta nu este finanțat din bani publici, ci funcționează pe bază de autofinanțare prin proiectele desfășurate.

În numele corectitudinii, al valorilor și principiilor democrației, Academia Oamenilor de Știință din România condamnă cu fermitate atitudinile partizane, lipsite de obiectivitate și deontologie, precum noul atac politic la adresa instituției și pledează pentru respectarea adevărului și a realității în orice demers public. AOSR își rezervă dreptul de a acționa prin toate mijloacele legale, în spirit academic, pentru apărarea adevărului, a demnității instituției și a membrilor săi.

Conducerea AOSR este pregătită să furnizeze mijloacelor de comunicare în masă orice informații solicitate în scopul facilitării unei prezentări obiective, documentate, din partea acestora. Membrii AOSR, atașați instituției și misiunii acesteia, își vor continua activitatea pusă în serviciul științei și creației românești.

Consiliul Științific al Academiei Oamenilor de Știință din România

Documente

AOSR – VIZIBILITATE INTERNAȚIONALĂ

MEMBRI

RAPORT AOSR

CĂRȚI MEMBRI AOSR

MANIFESTĂRI AOSR

AGORA