Academia Oamenilor de Știință din România

AcasăEvenimenteTHE TREATY OF TRIANON - The Fundamental Legal Instrument that Underlies the...

THE TREATY OF TRIANON – The Fundamental Legal Instrument that Underlies the Great Union

Sub coordonarea dlui ambasador Ion M. Anghel, membru de onoare al Academiei Oamenilor de Știință din România, președintele Asociației Ambasadorilor și Diplomaților de Carieră din România, a apărut la Editura ProUniversitaria, THE TREATY OF TRIANON – The Fundamental Legal Instrument that Underlies the Great Union.

Împreună cu celelalte patru tratate internaționale semnate la Conferința de pace de la Paris (1918-1920), Tratatul de la Trianon se află la baza măreței înfăptuiri – România Mare; din nefericire, acesta este și singurul tratat care a mai rămas în vigoare pe întregul parcurs secular (în urma Pactului Ribbentrop -Molotov din 1939 și a celor 3 dictate din 1940, România a fost sfâșiată de vecinii ei). Fără Tratatul de la Trianon, România ar reprezenta mai puțin decât ceea ce era ea în 1916, la intrarea în război.

Cu toate acestea, Tratatul de la Trianon, devenit nomina odiosa pentru unii, a dispărut din vocabularul dialogului româno-ungar, astfel încât în Tratatul de înțelegere, colaborare și bună vecinătate dintre România și Republica Ungară (1996), Tratatul de la Trianon este pur și simplu ignorat – ceea ce pune semen de întrebare cu privire la acesta; mai mult, Ungaria își exercită jurisdicția în Transilvania, în vreme ce procesul de maghiarizare se accentuează îngrijorător.

Fiind cel mai important tratat din întraga noastră istorie, Tratatul de la Trianon rămâne însă în continuare fundament al existenței României în configurația sa teritorială și a operi sale de unificare a românilor într-un singur stat. Drept urmare, importanța vitală pentru destinul României a Tratatului de la Trianon se impune de la sine, iar asigurarea perenității acestui prețios document constituie îndatorirea fundamentală pentru noi toți și în mod special, pentru decidenții noștri. Ca urmare, la baza  întregului ansamblu de relații româno-ungare, trebuie să se afle în continuare, ca reper, Tratatul de la Trianon, document care să se aplice întocmai – secundum lege, într-un mod responsabil și fără compromisuri, orice eroare sau ezitare putând fi fatală pentru soarta românilor.

Publicarea acestui studiu, și într-o limbă străină, se impunea în mod indiscutabil – se cuvenea chiar, spre a se face cunoscut în lume și punctul de vedere al românilor – audiatur et alter pars, atunci când pe parcursul unui secol, folosindu-se de toate mijloacele, Ungaria a căutat să înlăture ori să blocheze aplicarea Tratatului de la Trianon.

Anterior, în anul 2018, cu prilejul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, dl ambasador Ion M. Anghel a publicat la Editura Academiei Oamenilor de Știință din România lucrarea TRATATELE DE LA TRIANON ȘI PARIS DIN 1920 DOCUMENTELE PRIN CARE S-A CONSFIINȚIT ÎNFĂPTUIREA ROMÂNIEI MARI, pe care o puteți consulta în întregime urmărind link-ul atașat lucrării.

Documente

AOSR – VIZIBILITATE INTERNAȚIONALĂ

MEMBRI

RAPORT AOSR

CĂRȚI MEMBRI AOSR

MANIFESTĂRI AOSR

AGORA