Proiectul Național ROMÂNIA CUNOAȘTERII

Academia Oamenilor de Știință din România lansează PROIECTUL „ROMÂNIA CUNOAȘTERII”

Academia Oamenilor de Știință din România lansează un Proiect de anvergură națională sub genericul: „România Cunoașterii”.

Inițiativa Academiei Oamenilor de Știință din România se raportează conceptual și pragmatic la evoluțiile rapide și transformările complexe pe toate planurile la nivel european și global, în Era Cunoașterii, a Tehnologiei Informației și Comunicațiilor și a Inteligenței Artificiale, care marchează cea de-a 5-a Revoluție Industrială.

Proiectul „România Cunoașterii” este dedicat dezvoltării țării prin intermediul educației, științei, cercetării și tehnologiei, vectori ai progresului și evoluției economiei, societății și civilizației. Proiectul își propune să realizeze un cadru național al dezbaterii, un think-tank care să reunească personalități reprezentative pentru fiecare domeniu implicat, din țară și din străinătate, oameni de știință, cercetători, membri ai corpului academic, experți și specialiști, decidenți și responsabili politici, o sinergie a inteligențelor creatoare și inovatoare. În cadrul acestui for de elită al ideilor și soluțiilor, subsumate obiectivului dezvoltării durabile, vor fi abordate domenii și teme fundamentale pentru procesul dezvoltării României prin cunoaștere.

Domeniile și  coordonatele tematice pe care este structurat Proiectul „România Cunoașterii” sunt următoarele:

  1. Educație
  2. Cercetare, Inovare
  3. Informatizare, Digitalizare, Inteligență Artificială
  4. Dezvoltare eficientă şi durabilă
  5. Agricultură performantă şi ecologică
  6. Energie
  7. Sănătate
  8. Resurse naturale şi noi materiale
  9. Resurse umane, Politici sociale
  10. Ecologie, Mediu, Schimbări climatice
  11. Apărare si securitate naţională

Fiecare domeniu din structura Proiectului va constitui un panel și un cadru de lucru focalizat tematic, coordonat de o personalitate științifică de anvergură, emblematică pentru domeniul respectiv, la care vor participa specialiști, experți, profesori, cercetători, reprezentanți ai autorităților. Fiecare panel va organiza „ grupuri de analiză şi reflecţie” pe subdomenii care se vor  reuni periodic pentru desfășurarea lucrărilor, conform unei agende proprii, încadrate în Programul general al Proiectului. În cadrul fiecărui panel şi grup de reflecţie  vor avea loc dezbateri, reuniuni științifice, simpozioane și conferințe, urmând ca cele mai valoroase idei, concluzii și soluții să fie diseminate prin materiale editate sau cuprinse în volume. La nivelul general al Proiectului, sunt prevăzute două conferințe anuale, prima în luna mai și cea de-a doua în luna noiembrie, în cadrul cărora vor fi sintetizate rezultatele activității pe paneluri și trasate direcțiile viitoare de activitate.

Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București și Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București s-au alăturat Proiectului AOSR ca și inițiatori.

Proiectul „România Cunoașterii” a fost lansat în luna mai 2024  la BCU Carol I din București.