* Profesor universitar doctor Silviu NEGUȚ *
1 februarie 1945, Vadu-Pașii, județul Buzău – 15 septembrie 2024, București
Silviu Neguț – vicepreședinte al Societății de Geografie din România, Fondator și director (2004-2013) al masterului Geopolitică și Afaceri, în cadrul Facultății de Business și Turism (fostă Comerț), Academia de Studii Economice din București și membru onorific al Academiei Oamenilor de Știință din România – s-a născut într-un sat de câmpie (Vadu Pașii, jud. Buzău) și a pornit călătoria cunoașterii în domeniul geografiei, construindu-și o carieră prestigioasă de om de știință.
Câtor generații de români nu le-a trecut prin mâini cartea ”Superlative geografice. Mica enciclopedie” – autori: Silviu Negut, Ion Nicolae, Editura Ion Creangă, 1978?
Profesorul Neguț a excelat, cu inspirație și creativitate, în domenii de cercetare precum Geografia cantitativă/matematică, Geografia umană și economică, Geografia mediului înconjurător, Geografia turismului, Geopolitică și geostrategie. Redactor/Redactor-șef (timp de 20 de ani) la Editura Enciclopedică/Științifică și Enciclopedică, cu doctorat din 1984 la Universitatea București, profesor universitar doctor (timp de 30 de ani), prodecan (1993-2008) și decan (2008-2012) al Facultății de Relații Economice Internaționale/REI (ASE București), profesor emerit (2012-2024), Facultatea de Business și Turism (ASE București), publicist, autor al unei opere științifice și enciclopedice de referință în literatura românească de specialitate, autor de manuale școlare/cursuri universitare pentru multe promoții de elevi/studenți ș.a., Silviu Neguț a îndrumat 25 de absolvenți cu titlul de doctor în științe.
Membru onorific al AOSR, profesorul Neguț a fost distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Petrol-Gaze din Ploiești, 2014, Titlul de „Profesor emerit” acordat de Academia de Studii Economice/Ministerul Educaţiei şi Cercetării, 2012, cu Diploma de „Profesor emerit” acordată de AFER (Asociaţia Facultăţilor de Economie din România), 2010, cu Diplomă pentru merite deosebite în promovarea cercetării ştiinţifice (CNCSIS / Ministerul Educaţiei şi Cercetării), 2008 și cu Premiul „Simion Mehedinţi” al Academiei Române pentru cartea „Modelarea matematică în geografia umană” (cel mai înalt premiu ştiinţific din România), 1999.
Prezidiul și Secția de Științe Economice, Juridice și Sociologice ale Academiei Oamenilor de Știință din România transmit sincere condoleanțe familiei îndoliate.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!