Academia Oamenilor de Știință din România

AcasăEvenimenteImunitatea: esența sănătății

Imunitatea: esența sănătății

“Imunitatea: esența sănătății” este o prezentare care își propune să readucă în atenția publicului importanța cunoașterii propriului organism și a modalităților în care el se apără de agresiunile exterioare întrucât actualmente peste 90% dintre bolile cu care ne confruntăm au ca substrat dezechilibrul, afectarea, distrugerea sau deficiența răspunsului imun.

Subtilitățile mecanismelor care stau la baza imunocompetenței și a imunodeficienței sunt importante pentru medic în vederea unor opțiuni terapeutice personalizate și adaptate nevoilor pacientului, iar la baza viitorului în ceea ce privește tratamentele și prevenția diverselor patologii se află o înțelegere cât mai holistică a ceea ce înseamnă imunitate, răspuns imun și modurile în care acestea sunt reglate.

Imunitatea poate fi definită ca ansamblul de mecanisme prin care organismele se protejează împotriva infecției, indiferent dacă aceasta este cauzată de o bacterie sau un virus, dacă este fungică sau parazitară.

Totuși, în anumite situații în care componentele acestui sistem polivalent nu mai funcționează sinergic pot apărea diverse patologii de tip autoimun, în care răspunsul imun este agresiv și îndreptat asupra structurilor proprii sau, la polul opus, poate eșua, generând stări de imunodeficiență sau boli inflamatorii cronice. Mai mult, în cazul operațiilor de transplant, succesul depinde de compatibilitatea genelor HLA ale donatorului și ale primitorului a cărei expresie clinică este acceptarea grefei în organismul primitorului fără a se genera un răspuns imun care să deterioreze organul nou transplantat.

Documente

AOSR – VIZIBILITATE INTERNAȚIONALĂ

MEMBRI

RAPORT AOSR

CĂRȚI MEMBRI AOSR

MANIFESTĂRI AOSR

AGORA