Academia Oamenilor de Știință din România

AcasăEvenimenteBiblioteci - Hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale de bază pentru români

Biblioteci – Hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale de bază pentru români

Biblioteci – Hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale de bază pentru români
miercuri 11 Octombrie 2023, ora 10.00,  la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

Agenda_Ev-Biblioteci-11102023_231009_151914

Eveniment realizat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării în parteneriat cu Academia Oamenilor de Știință din România și cu sprijinul Băncii Mondiale.

Evenimentul este dedicat relansării apelului de proiecte finanțate din Investiția 17. Componenta 7. Transformare digitală a Planului Național de Redresare și Reziliență din PNRR în cadrul căruia vor fi prezentate instrumentele de cercetare în vederea definirii conținutului de training al cetățenilor pentru ridicarea competențelor digitale.

În conformitate cu prevederile proiectului de finanțare din PNRR:  

  • alfabetizare digitală
  • comunicare
  • alfabetizare media
  • creare de conținut digital
  • securitate digitală
  • educație antreprenorială digitală

România și-a propus să crească competențele digitale de bază ale cetățenilor de la 34.4% în 2022 la 80% în 2030 (conform Strategiei Europene în domeniul Digitalizării). În acest context, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, prin Investiția “Scheme de finanțare pentru biblioteci pentru a deveni hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale, (Investiția 17. Componenta 7. Transformare digitală a Planului Național de Redresare și Reziliență din PNRR), își propune ca bazat pe rețeaua actuală a bibliotecilor publice să sprijine crearea unei rețea de hub-uri digitale care să faciliteze dezvoltarea competențelor digitale.

În cadrul acestui demers, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării implementează și un program de formare care își propune dezvoltarea competențelor digitale de bază pentru 100.000 de cetățeni, cu prioritate cetățenii din grupuri marginalizate și defavorizate.

Investiția tehnologică constă în dotarea a 105 biblioteci  pentru a deveni hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale, iar 1030 de biblioteci vor beneficia de fonduri pentru a-și schimba/moderniza echipamentele informatice.

Astfel, minim 1135 de biblioteci vor fi beneficiarele investiției, după cum urmează:

  • 105 biblioteci, din care 5 sedii centrale de biblioteci județene și 100 de biblioteci municipale sau rurale, vor fi renovate și echipate cu calculatoare și echipamente tehnice
  • 1030 de biblioteci vor beneficia de echipamente informatice noi sau modernizate

 Atingerea acestor obiective, reprezintă o șansa istorică pentru a transforma bibliotecile în adevărate hub-uri digitale prin intermediul cărora vom putea crește competențele digitale ale românilor. Vă invit să fim parteneri în acest demers important pentru transformarea digitală a României în sprijinul îmbunătățirii condițiilor de viață  și muncă ale cetățenilor.

Documente

AOSR – VIZIBILITATE INTERNAȚIONALĂ

MEMBRI

RAPORT AOSR

CĂRȚI MEMBRI AOSR

MANIFESTĂRI AOSR

AGORA