Academia Oamenilor de Știință din România

AcasăAOSR ÎN MASS-MEDIA“Transformarea digitală a instituțiilor din cultură și educație” | Simpozionul internaţional „Slove...

“Transformarea digitală a instituțiilor din cultură și educație” | Simpozionul internaţional „Slove Muscelene” | ediția a XIV-a, 14-15 iulie 2022

Articol publicat pe website-ul www.comunic.ro

Academia Oamenilor de Știință din România, prin Institutul de Cercetări Avansate Interdisciplinare ”Constantin Angelescu” (ICAI), împreună cu partenerii instituţionali Biblioteca Centrală Universitară ”Carol I”, Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare în Informatică ICI București, Muzeul Național al Literaturii Române, Biblioteca Județeană „George Barițiu” din Brașov, Fundația Universitară „Carol I” și Asociația DigiLib Muscel au organizat a 14-a ediție a simpozionului internaţional ”Slove muscelene” cu tema Transformarea digitală a instituțiilor din cultură și educație, la care Revista COMUNICAȚII Mobile este partener media.

Simpozionul „Slove muscelene”, iniţiat şi organizat de către Prof. univ. dr. ing. Doina Banciu (Vicepreşedinte AOSR şi Director General ICAI) din anul 2009, s-a desfăşurat, încă de la debut, la Câmpulung Muscel, cu susţinerea autorităţilor locale, iar din anul 2021 în format hibrid, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” din Bucureşti, anul acesta beneficiind de prezenţa online a mai multor personalităţi din ţară şi din străinătate, invitați din Franța, Croația, Cipru şi Suedia.

Transformarea Digitală, între tehnologie şi managementul resurselor umane

Deschiderea oficială a simpozionului a avut loc joi, 14 iulie 2022, ora 10.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I” din Bucureşti, în prezenţa unor academicieni, profesori universitari, cercetători, istorici, directori ai marilor biblioteci, care au subliniat importanța Transformării Digitale și au analizat mijloacele pentru realizarea acesteia şi în România.

Dna Vicepreşedinte AOSR şi director general ICAI, d.na Doina Banciu, a dorit, în tripla sa calitate de gazdă, moderator şi organizator, să încurajeze specialiştii, cercetătorii, dar şi mai tinerii intraţi în câmpul pluridisciplinar al Transformării Digitale să acorde o atenţie sporită managementului resursei umane din această problematică deosebit de provocatoare. Întrucât factorul uman joacă un rol important în succesul proceselor de transformare digitală, autorităţile administraţiei publice, cât şi puterea legislativă, alături de mediul academic şi cel privat trebuie să definească un nou pact social care în centrul Transformării Digitale să plaseze omul. Transformarea Digitală trebuie să fie înţeleasă şi aplicată ca o componentă strategică a managementului transformării factorului uman din organizaţii, în primul rând şi mai apoi ca o componentă tehnologică, de ICT.  

În cadrul dezbaterilor simpozionului „Slove muscelene” au participat fizic şi online d.na Simona Bucura-Oprescu – Deputat, Președinte al Comisiei pentru administrație publică și amenajarea teritoriului, Parlamentul României, dl. Dragoş Cristian Vlad – Preşedinte, Autoritatea pentru Digitalizarea României, Prof. univ. dr. ing Tudor Prisecaru – Secretar de Stat, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Academician Florin Gheorghe Filip – Academia Română, Prof. univ. dr. ing. Dumitru Popescu – Președintele Secției de Știința și Tehnologia Informației, Academia Oamenilor de Știință din România, precum şi oficiali ai Prefecturii Argeş, alături de alţi specialişti de marcă.

Preşedintele AOSR, dl. Adrian Badea a apreciat importanţa iniţiativei dnei Vicepreşedinte Doina Banciu, care a dedicat nu mai puţin de 14 ani unei manifestări culturale care a plecat din Câmpulung Muscel şi a ajuns astăzi un eveniment cu reverberaţii internaţionale, capacitând profesionişti din mai multe ţări pasionaţi de fenomenul Transformării Digitale. Preşedintele Badea a întărit ideea că AOSR se află în prim planul acestor schimbări de paradigmă din lumea ştiinţei şi a culturii din România, activitatea Academiei pe care o coordonează fiind axată pe valorizarea celor mai noi idei apărute în aceste arii de cercetare şi inovare. Mai mult, AOSR are şi un program special dedicat Transformării Digitale, iar acest Simpozion internaţional face parte integrantă din viziunea AOSR de dezvoltare în următorii ani a accelerării  fenomenului de digitalizare în toate câmpurile societăţii româneşti.

Continuare articol…

Documente

AOSR – VIZIBILITATE INTERNAȚIONALĂ

MEMBRI

RAPORT AOSR

CĂRȚI MEMBRI AOSR

MANIFESTĂRI AOSR

AGORA