Academia Oamenilor de Știință din România

AcasăNoutatiSimpozionul „Slove Muscelene” 2025 - „Quo Vadis, Biblioteca? Tendințe, strategii, politici”

Simpozionul „Slove Muscelene” 2025 – „Quo Vadis, Biblioteca? Tendințe, strategii, politici”

Biblioteca în Era Digitalizării

În data de 18 iulie, la sediul Academiei Oamenilor de Știință din România, a avut loc Simpozionul „Slove Muscelene”, Ediția a XVII-a, cu tema „Quo Vadis, Biblioteca? Tendințe, strategii, politici”. La eveniment, au participat personalități din țară din domeniul bibliotecilor și al culturii și reprezentanți din Republica Moldova, Albania, Franța, Grecia, care au susținut comunicări în domeniile implicate de tema propusă. Simpozionul a fost structurat în Ceremonia de Deschidere, Sesiunea Plenară (I și II) și o Sesiune de discuții și concluzii. Manifestarea a fost coordonată și moderată de Prof. univ. dr. ing. Doina BANCIU, Președinte al Academiei Oamenilor de Știință din România, și s-a desfășurat în format hibrid, bucurându-se de o participare importantă.

Simpozionul „Slove Muscelene“ este organizat de DigiLib Muscel și Academia Oamenilor de Știință din România și are drept obiectiv promovarea noilor tehnologii în sistemele care susțin cunoașterea, știința și cultura. Pe parcursul celor 17 ediții, la eveniment au participat personalități de marcă din domeniul științei și culturii, academicieni, profesori universitari, istorici, directori ai marilor biblioteci, editori și specialiști în TIC.

Prof. univ. dr. ing. Doina BANCIU, Președintele AOSR, a subliniat că biblioteca, de la Biblioteca din Alexandria până azi, înseamnă cunoaștere, în forma clasică și digitală, și comunicare, jucând un rol foarte important în dezvoltarea lumii. Ce se întâmplă cu Biblioteca în Era Digitalizării? – a fost întrebarea-cheie, care a orientat discuția spre transformarea bibliotecii și adaptarea ei la noile condiții create de Tehnologia Informației și a Comunicațiilor și de Inteligența Artificială.

Au susținut comunicări în acest context tematic: Dragoș NEAGU, Președintele Comisiei Naționale a Bibliotecilor, Elena PINTILEI, Directorul General al Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, E.S. Doamna Enkeleda Merkuri, Ambasadoarea Albaniei în România, Rabie Ben ATITALLAH, Atașat de cooperare universitară și științifică, Institutul Francez din București, Ioannis STAMBAKIS, specialist ICT și Director Adjunct al Departamentului de Tehnologia Informației al Bibliotecii Naționale a Greciei, Mihnea Alexandru MOISESCU, Decan, Facultatea de Automatică și Calculatoare, Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București, Sorin IVAN, Decan, Facultatea de Științele Educației, Comunicare și Relații Internaționale, Universitatea „Titu Maiorescu“, Redactor-șef al revistei Tribuna Învățământului, Mireille RĂDOI, Director General, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, Agnes Terezia ERICH, Director General, Biblioteca Județeană „Ion Heliade Rădulescu”, Dâmbovița, Ionuț PETRE, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI București, Ioan CRISTESCU, Directorul Muzeului Național al Literaturii Române.

Comunicările au subliniat eforturile care se fac în direcția modernizării bibliotecii ca instituție fundamentală a lecturii, documentării, studiului, comunicării și cunoașterii, în transformarea ei în hub cultural multifuncțional, prin integrarea instrumentelor oferite de Tehnologia Informației și Comunicațiilor și de Inteligența Artificială în cadrul unui amplu și complex proces al digitalizării. Din diversitatea perspectivelor, a rezultat necesitatea adaptării bibliotecii la evoluțiile lumii de azi și la progresul tehnologiei digitale pentru a răspunde la cerințele societății și a susține la cele mai înalte standarde procesul cunoașterii. E.S. Doamna Enkeleda MERKURI, Ambasadoarea Albaniei în România, a subliniat că, în cadrul bunelor relații dintre România și Albania, este necesară dezvoltarea colaborării și în domeniul bibliotecilor.

Rabie Ben ATITALLAH, Atașat de cooperare universitară și științifică, Institutul Francez din București, a afirmat că biblioteca secolului XXI trebuie să fie fizică și virtuală, un spațiu al culturii, dialogului, al pluralității punctelor de vedere, al inovării, un loc al întâlnirii dintre Inteligența Umană și Inteligența Artificială. Colaborarea franco-română în domeniul bibliotecilor, începând cu cooperarea dintre Biblioteca Națională a Franței și Biblioteca Națională a României, este semnificativă și va continua atât în România, cât și în Republica Moldova. Comunicările prezentate vor fi editate în volumul Simpozionului „Slove Muscelene” 2025 „Quo Vadis, Biblioteca? Tendințe, strategii, politici”.

În context, Prof. univ. dr. ing. Doina BANCIU a anunțat că fost încheiat un Protocol de colaborare între  Academia Oamenilor de Știință din România și Biblioteca Națională a Republicii Moldova. Protocolul constituie un cadru al cooperării între cele două instituții în domeniile cărții, lecturii, documentării, științei, culturii, cunoașterii și procesului de digitalizare, prin integrarea ICT și AI în toate aceste domenii și activități. În cadrul colaborării, Biblioteca Națională a Republicii Moldova a devenit partener al Programului Știință-Cultură-Diplomație pentru România (RO-SCUD), inițiat și derulat de AOSR, care are deja mai mult de 40 de parteneri.

Doamna Președinte AOSR a anunțat, de asemenea, că, în continuarea tradiției manifestării, și la ediția a XVII-a, va fi acordată Bursa Simpozionului, în valoare de 1000 USD, dedicată specialiștilor în domeniul bibliotecilor cu vârsta sub 40 de ani. Cu această ediție, Bursa „Slove Muscelene” va deveni Bursa „Banciu”, în memoria Domnului Ing. Dan Mihai Banciu, personalitate care a avut o contribuție fundamentală la organizarea Simpozionului „Slove Muscelene” de-a lungul celor 17 ediții și la consacrarea lui ca un eveniment important al culturii românești.

Biroul de Comunicare și Relații Publice al Academiei Oamenilor de Știință din România

Documente

AOSR – VIZIBILITATE INTERNAȚIONALĂ

MEMBRI

RAPORT AOSR

CĂRȚI MEMBRI AOSR

MANIFESTĂRI AOSR

AGORA