Ştiinţe fizice

Membrii secţiei

PRINCIPIUL COPERNICAN ȘI LONGEVITATEA INDIVIDUALĂ ȘI A SPECIEI UMANE

 Mărgărit Pavelescu

 Academia Oamenilor de Știința din Romania

Comunicare sustinuta in Sectia de Fizica cu

prilejul acordarii Diplomei Jubiliare si Medaliei de

Aur, 29.11.2018.

Principiul Copernican este un principiu care și-a făcut loc în filozofia științei plecând de la prezumția că în natură nu există observatori privilegiați sau speciali pentru un fenomen studiat. Principiul își are originea în faptul ca, așa cum a arătat Copernic, Pământul nu este nicidecum un loc special, aflat în central Sistemului Solar și în jurul căruia ar orbita Soarele. Mai mult decât atât, el este doar una din planetele care gravitează în jurul Soarelui, iar acesta la rândul sau este abia la jumătatea distantei până la centrul galaxiei Calea Lactee, care la rândul ei nu este decât o galaxie oarecare dintr-un nor de galaxii. Așadar, Pământul este o planetă oarecare dintr-o multitudine de planete potențiale care pot exista în univers. Mai mult decât atât, însuși Universul nostru pare sa fie membru al unui multivers. Planeta nu ocupa un loc privilegiat în Univers, fiind de aceea mai curând una oarecare, o planeta mai degrabă una mediocra, decât una cu adevărat specială, motiv pentru care principiul mai este cunoscut și ca principiul mediocrității.…mai mult

Annals of Academy of Romanian Scientists Series on Physics Sciences

Dl. prof. dr. Dumitru Mihalache, membru titular al secţiei, a primit Premiul internaţional “Galileo Galilei”

Manifestări ştiinţifice

Sedinţa Secţiei de Stiinţe Fizice din cadrul AOSR, 28 octombrie 2015, orele 11.oo, la sediul AOSR, sala “Drepturile Omului”

Sedinţa Secţiei de Stiinţe Fizice din cadrul AOSR,
26 martie 2014, orele 11.oo, la sediul AOSR, sala “Drepturile Omului”

Domnul CS 1 dr. Dorel Bucurescu, membru titular AOSR, va susţine comunicarea ştiinţifică: Dezintegrarea alfa ca instrument de spectroscopie nucleară”.

Sedinţa Secţiei de Stiinţe Fizice din cadrul AOSR,
13 martie 2014, orele 11.oo, la sediul AOSR, sala “Drepturile Omului”
Domnul prof. univ. dr. Ştefan Antohe, Decan al Facultăţii de Fizică, Universitatea Bucureşti, va susţine comunicarea ştiinţifică: Photovoltaic cells based on organic monomeric and polymeric thin films.

Sedinţa Secţiei de Stiinţe Fizice din cadrul AOSR,
29 ianuarie 2014, orele 11.oo, la sediul AOSR, sala “Drepturile Omului”
Doamna CS 1 dr Lidia Magdalena Ciurea, membru asociat AOSR, va susţine comunicarea ştiinţifică: ”Structure and electrical properties versus annealing of Ge nanoparticles embedded in SiO2 matrix”.

LUCRĂRI ŞI ARTICOLE  CU IMPACT DEOSEBIT
ÎN COMUNITATEA ŞTIINŢIFICĂ INTERNAŢIONALĂ

RASPUNSURI DE SPECIALITATE