Academia Oamenilor de Știință din România

AcasăEvenimenteMesajul Academiei Oamenilor de Știință din România de Ziua Academiei Române

Mesajul Academiei Oamenilor de Știință din România de Ziua Academiei Române

Cu prilejul Zilei de 4 aprilie, Academia Oamenilor de Știință din România îi urează Academiei Române, for de consacrare a culturii și științei românești, la mulți ani și noi succese în activitate și în devenirea instituțională!

În data de 4 aprilie, Academia Română a semnat un parteneriat științific cu trei  academii de ramură: Academia de Științe Medicale, Academia de Științe Tehnice și Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti“. Obiectivul parteneriatului îl constituie „crearea unui cadru instituțional de colaborare științifică interdisciplinară în domeniul cercetării teoretice și aplicate, cu scopul extinderii polului de cercetare academică realizată în cadrul celor peste 70 de institute de cercetare ale Academiei Române.”

Academia Oamenilor de Știință din România salută acest demers, având în vedere că ideea extinderii mișcării academice din România și a creării unui pol academic al cercetării științifice a fost lansată în spațiul public de către AOSR, în urmă cu mai mulți ani și constant promovată de către aceasta în dialogul instituțional cu Academia Română și cu academiile de ramură. În urmă cu circa o săptămână, într-o scrisoare deschisă adresată Prezidiului Academiei Române, în care prezentam istoricul și rezultatele academiei noastre şi în care apreciam ca neproductivă atitudinea evazivă manifestată constant în ultimii ani de conducerea Academiei Române, am reiterat ideea unui Consorțiu Academic, subliniind că, împreună, structurile academice înființate prin legi vor fi mai puternice. Considerăm că ar fi fost și rămâne oportun ca instituția care a generat această idee să fie informată şi implicată în punerea ei în operă.

Academia Oamenilor de Știință din România a fost și rămâne consecventă ideii de extindere şi colaborare prietenească în cadrul mișcării academice, necesitate incontestabilă a educației și cercetării, a științei, culturii și civilizației românești în Era Cunoașterii și a Tehnologiei Digitale. Prin datele sale instituționale, prin membrii săi, prin volumul și calitatea activității științifice, prin recunoașterea internațională și numărul de citări, prin situarea sa în Clasamentul Scimago, Academia Oamenilor de Știință din România este o instituție academică importantă a României de azi, care participă prin resursele ei de inteligență și creativitate la dezvoltarea prin știință și cunoaștere a României.

Ne exprimăm speranța că Academia Română va lua în calcul, în procesul de dezvoltare a polului de cercetare academică, și implicarea altor academii cu rezultate științifice remarcabile în structura acestuia pentru realizarea unui cadru academic complex și comprehensiv, mediu al unei sinergii științifice dedicate progresului prin știință, creativitate și inovare al țării.

Prezidiul Academiei Oamenilor de Știință din România

București, 05.04.2024

Documente

AOSR – VIZIBILITATE INTERNAȚIONALĂ

MEMBRI

RAPORT AOSR

CĂRȚI MEMBRI AOSR

MANIFESTĂRI AOSR

AGORA