Academia Oamenilor de Știință din România

AcasăEvenimenteLansarea proiectului "România Cunoașterii"

Lansarea proiectului „România Cunoașterii”

Academia Oamenilor de Știință din România, Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București și Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București lansează proiectul de anvergură națională „România Cunoașterii”, pe 14 mai 2024, ora 14.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”.

Proiectul „România Cunoașterii” este dedicat dezvoltării țării prin intermediul educației, științei, cercetării și tehnologiei, vectori ai progresului și evoluției economiei, societății și civilizației. Proiectul își propune să realizeze un cadru național al dezbaterii, un think-tank care să reunească personalități reprezentative pentru fiecare domeniu implicat, din țară și din străinătate, oameni de știință, cercetători, membri ai corpului academic, experți și specialiști, decidenți și responsabili politici, o sinergie a inteligențelor creatoare și inovatoare. În cadrul acestui for de elită al ideilor și soluțiilor, subsumate obiectivului dezvoltării durabile, vor fi abordate domenii și teme fundamentale pentru procesul dezvoltării durabile a României prin cunoaștere.

Domeniile și coordonatele tematice pe care este structurat Proiectul ”România cunoașterii” sunt următoarele:

  1. Educație; Cercetare, Inovare;
  2. Comunicații, tehnologia informațiilor și inteligența artificială;
  3. Dezvoltare eficientă şi durabilă; Reindustrializare;
  4. Agricultură performantă şi ecologică;
  5. Sănătate;
  6. Cultură, civilizație, spiritualitate;
  7. Energie și resurse minerale;
  8. Resurse umane; Politici sociale;
  9. Ecologie, Mediu, Schimbări climatice;
  10. Apărare, ordine publică și siguranță naţională.

Fiecare domeniu din structura Proiectului va constitui un panel și un cadru de lucru focalizat tematic, coordonat de una sau două personalități științifice de anvergură, emblematice pentru domeniul respectiv. Fiecare panel va organiza „grupuri de analiză și reflecție” pe subdomenii, care se vor  reuni periodic pentru desfășurarea lucrărilor, conform unei agende proprii, încadrate în Programul general al Proiectului. Grupurile de lucru sunt deschise specialiștilor din toate academiile înființate prin legi, din universități de prestigiu, din Parlamentul României și alte  instituții publice.

În cadrul fiecărui panel și grup de reflecție vor avea loc dezbateri, reuniuni științifice, simpozioane și conferințe, cele mai valoroase idei, concluzii și soluții urmând să fie sintetizate și diseminate prin materiale editate sau cuprinse în volume, care să fie distribuite și factorilor de decizie din instituțiile administrației publice centrale și locale, precum și Parlamentului României.

Documente

AOSR – VIZIBILITATE INTERNAȚIONALĂ

MEMBRI

RAPORT AOSR

CĂRȚI MEMBRI AOSR

MANIFESTĂRI AOSR

AGORA