Academia Oamenilor de Știință din România

AcasăAOSR ÎN MASS-MEDIADoctoratele sunt pentru cei care au ceva de spus!

Doctoratele sunt pentru cei care au ceva de spus!

– Articol publicat pe website-ul romanialibera.ro
Autor: Prof. univ. dr. doc. Alexandru Vlad Ciurea, membru AOSR

Îmi doresc să evit orice referire la politică și politicieni în acest articol, dar punctul său de plecare este determinat de nenumăratele scandaluri de plagiat legate de politicienii care au parcurs această înaltă școală științifică și au obținut titlul de doctori.

Pentru început, să ne lămurim ce înseamnă titlul de doctor sau PhD (philosophiae doctor sau doctor philosophiae). Este un titlu academic care indică faptul că deținătorul său a parcurs cursurile unei școli doctorale și, în urma activității și examenului final, a obținut acest grad academic.

În funcție de tipul școlii parcurse, există doctorate bazate pe studii exclusiv teoretice, cum ar fi cele în drept sau litere și doctorate cu o puternică parte practică, așa cum sunt cele obținute de ingineri sau medici. Dar, indiferent de dimensiunile componentelor teoretice și practice, studiul doctoral presupune o intensă muncă de cercetare și originalitate. Diploma de doctor înseamnă, pe scurt, că deținătorul acesteia a participat direct la lărgirea granițelor cunoașterii în domeniul de studiu.

Sistemele naționale de educație diferă unele față de altele, dar esența este aceeași – cercetarea. Timpul de studiu poate fi diferit, prezentarea rezultatelor cercetării poate fi diferită de la țară la țară sau de la o școală doctorală la alta. În Uniunea Europeană s-a ajuns la similitudini în acest sens, statele-membre îmbrățișând aceeași schemă de studii. Dar, indiferent de schemă, esența, așa cum spuneam, este aceeași și înseamnă cercetare.

Articolul integral poate fi citit AICI

Documente

AOSR – VIZIBILITATE INTERNAȚIONALĂ

MEMBRI

RAPORT AOSR

CĂRȚI MEMBRI AOSR

MANIFESTĂRI AOSR

AGORA