Academia Oamenilor de Știință din România

AcasăEvenimenteVIDEO Anton Ficai, membru corespondent AOSR, premiat la Gala Cercetării Româneşti, ediţia...

VIDEO Anton Ficai, membru corespondent AOSR, premiat la Gala Cercetării Româneşti, ediţia I

Pe 31 ianuarie 2023, la Ateneul Român, a avut loc prima ediţie a Galei Cercetării Româneşti organizată de către Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în cadrul căreia dlui. Anton Ficai, membru corespondent AOSR – Secretar Ştiinţific al secţiei Chimie, i s-a decernat Premiul special pentru transfer în economia rezultatelor cercetării, Universitatea Politehnica București.

Dl. Anton Ficai lucrează la Departamentul de Știința și Ingineria Materialelor Oxidice și Nanomateriale, este Laureat al Olimpiadelor Naționale de Chimie, distins cu peste 100 de medalii de aur și premii speciale, fiind de asemenea un membru activ al Academiei Oamenilor de Știință din România și al mai multor societăți profesionale.

Domeniile sale de competenţă ştiinţifică vizează cercetarea aplicativă de excelenţă în: materiale compozite pentru regenerare osoasă; sisteme magnetice pentru tratament ţintit; sisteme cu eliberare controlată destinate eliberării controlate; tratamentul cancerului şi infecţiilor; funcţionalizarea avansată a suprafeţelor; compatibilizare matrice – agent de ranforsare; nanomateriale şi nanotehnologii; Realizări deosebite: dintre realizările deosebite se pot enumera dezvoltarea unor sisteme pentru tratamentul cancerului osos. Aceste sisteme au fost proiectate astfel încât să se reducă riscul recurenţelor prin asigurarea unei activităţi antitumorale de lungă durată suficientă prin simbioza dintre eliberarea controlată a unor substanţe anti-tumorale clasice (citostatice) şi prezenţa unor nanoparticule cu activitate anti-tumorală intrinsecă sau indusă de factori externi. De asemenea, printre realizările deosebite merită a fi amintite şi gama largă de materiale compozite pe bază de colagen şi hidroxiapatită cu morfologie sau compoziţie care să asigure performanţele dorite. Aceste sisteme au fost brevetate şi au fost apreciate la saloanele de invenţii şi inovaţii de la Bruxelles, Geneva sau Iaşi.

Documente

AOSR – VIZIBILITATE INTERNAȚIONALĂ

MEMBRI

RAPORT AOSR

CĂRȚI MEMBRI AOSR

MANIFESTĂRI AOSR

AGORA