Academia Oamenilor de Știință din România

AcasăCOMUNICATEAcademia Oamenilor de Ştiință din România protestează împotriva dezinformării politice privitoare la...

Academia Oamenilor de Ştiință din România protestează împotriva dezinformării politice privitoare la bugetul instituției

Academia Oamenilor de Știință din România își exprimă dezacordul și indignarea cu privire la actele de dezinformare întreprinse de anumite forțe politice cu privire la proiectul de buget al instituției pentru anul 2022. Dincolo de sensul politicianist al acestor demersuri, conduse de forțe politice care și-au făcut un proiect din discreditare și demolare, în spiritul respectului pentru adevăr, AOSR aduce o serie de precizări în materie.

În urma unei campanii furibunde duse dintr-o anumită parte a eșichierului politic, care a aruncat în arena publică afirmații tendențioase, minciuni și calomnii împotriva Academiei Oamenilor de Știință din România, instituția noastră a fost exclusă de la finanțarea prin bugetul de stat în anul 2020. În primul an al pandemiei, AOSR și-a continuat activitatea din resurse proprii, la limita supraviețuirii, în condițiile bugetului zero, determinat de interese politice focalizate pe desființarea instituției. Argumentele invocate au purtat, fiecare în parte, semnul fake news, cu circumstanța agravantă a proiectului politic de desființare a unei instituții de marcă a mediului academic și științific românesc.

În anul 2021, prin legea bugetului, ni s-a alocat, de asemenea, un buget zero. La sesizarea Avocatului Poporului, Curtea Constituţională a României a hotărât că neacordarea finanţării de la buget pentru AOSR a fost neconstituţională. Ca urmare a acestei hotărâri, la rectificarea bugetară, AOSR a beneficiat de o finanțare de la buget pe trimestrul al patrulea în valoare de 3,5 milioane de lei.

Conform proiectului de buget pentru anul 2022, Academia Oamenilor de Știință din România urmează să beneficieze de o finanțare de la bugetul de stat în valoare de 9, 5 milioane de lei. În raport cu suma atribuită pe un singur semestru în anul 2021, 3,5 milioane de lei, bugetul anual proiectat pentru anul 2022 înregistrează o reducere importantă.

În aceste condiții, campania de dezinformare, desfășurată de aceleași instanțe politice, vehiculează în continuare afirmații false menite să manipuleze opinia publică și să genereze confuzie. Conform unor alegații aberante de dată recentă diseminate în mass-media, într-o stilistică incalificabilă a neadevărului, AOSR ar urma să primească un buget mult mai mare decât cel precedent, crescut cu 232%. Profund fals, un calcul făcut fie cu necunoașterea datelor reale, fie cu rea-credință. Realitatea corespunde precizărilor de mai sus: bugetul proiectat pentru AOSR în anul 2022 întregistrează o scădere în raport cu suma pe un semestru din 2021 extinsă matematic la întregul an.

În spiritul adevărului, întru apărarea unei istorii de aproape un secol și a demnității unei instiuții care a reunit și reunește în structurile ei personalități de prestigiu ale științei românești și internaționale, inclusiv nouă premianți NOBEL, Academia Oamenilor de Știință din România nu va ceda în fața presiunilor politicianiste, în fața campaniilor de denigrare – prin speculații generalizatoare, minciună și calomnie – și desființare ca proiect politic și va reacționa imediat pe toate căile puse la dispoziție de morala academică, de bun-simț și de lege. Trecutul și prezentul AOSR – o instituție pentru care vorbesc rezultatele ei, volumul și calitatea producției științifice, numărul de citări, situarea performantă în clasamente internaționale precum SCIMAGO – oferă argumente solide pentru existența și evoluția în termeni de excelență și performanță ale unei instituții care contribuie la dezvoltarea și prestigiul țării prin știință, cercetare și educație. 

Prezidiul Științific al Academiei Oamenilor de Știință din România

Documente

AOSR – VIZIBILITATE INTERNAȚIONALĂ

MEMBRI

RAPORT AOSR

CĂRȚI MEMBRI AOSR

MANIFESTĂRI AOSR

AGORA