În intervalul 8 – 10 mai, la Palatul Culturii din Iași, s-a desfășurat cea de a XVII-a ediție a EUROINVENT, cel mai mare salon de invenții și proiecte inovative din estul Europei.

EUROINVENT, ediția a XVII-a a fost organizat de Forumul Inventatorilor Români, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, EUROPE DIRECT Iași (structură-gazdă: Asociația pentru Ecologie și Dezvoltare Durabilă), Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea de Medicină și Farmacie ”„Gr. T. Popa” din Iași, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecția Mediului București, în parteneriat cu numeroase organizații internaționale, cu sprijinul Autorității Naționale pentru Cercetare (ANC), aflată în subordinea Ministerului Educației și Cercetării. Cea de-a XVII-a ediție EUROINVENT s-a desfășurat sub egida IFIA (International Federation of Investors Association) și WHPA (World Invention Intellectual Property Associations). La eveniment au fost prezenți participanți din peste 30 de țări, universități, institute de cercetare-dezvoltare, instituții academice, cercetători.

Academia Oamenilor de Știință din România a avut calitatea de co-organizator al manifestării și a fost reprezentată de Prof. univ. dr. ing. Doina Banciu, Președintele AOSR, care a transmis un mesaj din partea instituției, precum și de alți membri din secțiile AOSR. În plenul conferinței a susținut o prezentare de real interes Prof. univ. dr. ing. chimist Anton Ficai, membru al AOSR. De altfel, Prof. univ. dr. ing. Petrică Vizureanu – Chairman al evenimentului și Conf. univ. habil. dr. ing. Andrei Victor Sandu – coordonatorul principal al evenimentului, sunt membri ai AOSR.


Între participanții la EUROINVENT s-au aflat: Mihai Chirică, Primarul Municipiului Iași, Andrei Alexandru, Președintele Autorității Naționale pentru Cercetare, conf. univ. dr. Ionuț Toma, prorector al Universității Tehnice „Gheorghe Asachi”, precum și numeroase personalități din țară și străinătate, alături de numeroși tineri interesați de noile proiecte expuse.

Ediția din acest an a EUROINVENT a avut o structură complexă: Salonul de invenții și proiecte inovative, care a cuprins peste 640 de proiecte, Conferința în domeniul ingineriei materialelor, Salonul de Carte, organizat împreună cu Academia Oamenilor de Știință din România, și un Salon de Arte Frumoase.

În cadrul EUROINVENT XVII, au fost acordate premii pentru cele mai bune invenții și proiecte de cercetare. Marele premiu științific EUROINVENT 2025 a fost decernat Universității de Științele Vieții “Regele Mihai I” din Timișoara, iar Marele Premiu EUROINVENT, Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova.
Biroul de Comunicare și Relații Publice al Academiei Oamenilor de Știință din România