Academia Oamenilor de Știință din România

AcasăNoutatiAcademia de Științe Medicale – 90 de ani de la înființare

Academia de Științe Medicale – 90 de ani de la înființare

Academia de Științe Medicale celebrează 90 de ani de la înființare. Jubileul este sărbătorit în cadrul unui Congres Aniversar, desfășurat în intervalul 16-17 mai.

Cu acest prilej, Academia Oamenilor de Știință din România îi urează Academiei de Științe Medicale, instituție academică de prestigiu a mediului academic românesc și internațional, La mulți ani, o activitate prodigioasă, cu noi și importante contribuții în domeniu și un viitor sub semnul dezvoltării și al excelenței!

Între cele două instituții există o complexă colaborare pe plan academic și științific, cu originea în însăși geneza lor: atât Academia de Științe din România – care, în perioada postdecembristă, a devenit Academia Oamenilor de Știință din România –, cât și Academia de Științe Medicale au fost înființate în anul 1935 de Profesorul Constantin Angelescu, personalitate ilustră a științelor medicale și politician de elită al țării. Astfel că ambele academii sărbătoresc 90 de ani de la înființare în anul 2025.

În acest cadru aniversar, Prof. univ. dr. ing. Doina Banciu, Președintele Academiei Oamenilor de Știință din România a transmis un mesaj de felicitare Academiei de Științe Medicale. De asemenea, Academia Oamenilor de Știință din România i-a decernat Academiei de Științe Medicale Diploma și Medalia jubiliară „Constantin Angelescu”. Distincțiile au fost oferite de către Prof. univ. dr. Viorel Jinga, vicepreședinte al AOSR, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” dlui Prof. univ. dr. Mircea Beuran, Președintele Academiei de Științe Medicale.

MESAJUL Academiei Oamenilor de Știință din România adresat Academiei de Științe Medicale din România, la aniversarea a 90 de ani de la înființare

Academia de Științe Medicale din România, de aproape un secol, este o entitate de marcă a vieții științifice și academice din România.

Academia a apărut ca o necesitate obiectivă a acelor vremuri (1935) prin gândirea unor medici și a altor intelectuali care au înțeles rolul comunității științifice a domeniului în dezvoltarea medicinei din țară și al promovării unor politici de sănătate în rândul populației.

În decursul anilor, Academia a reunit personalități de prim rang, recunoscute în țară și în străinătate, care au dus faima profesioniștilor medici români în toată Europa și nu numai.

Ne exprimăm bucuria, dar și mândria că Academia de Științe Medicale din România și Academia de Științe din România au apărut prin gândirea unui ilustru medic, Constantin Angelescu, iar academia noastră a fost reformată la început de secol XXI, de un alt ilustru medic chirurg, generalul Vasile Cândea.

Onorăm această profesie, iar secția de Științe medicale a academiei noastre are în componența sa medici, profesori universitari, directori de clinici, rectori foști sau actuali ai sistemului de învățământ medical din România, care – împreună cu colegii de la Academia de Științe Medicale – își aduc contribuția la dezvoltarea științelor medicale și a medicinei în general.

Ne exprimăm convingerea că și în viitor academiile noastre vor colabora în domeniul științific, academic, pentru promovarea valorilor reale ale științei și dezvoltarea unor proiecte de larg interes care să ducă la îmbunătățirea actului medical și a calității vieții din România.

La mulți ani, Academia de Științe Medicale!

Vivat! Crescat! Floreat!

Profesor univ. dr. ing. Doina BANCIU, Președintele Academiei Oamenilor de Știință din România

 

 

Documente

AOSR – VIZIBILITATE INTERNAȚIONALĂ

MEMBRI

RAPORT AOSR

CĂRȚI MEMBRI AOSR

MANIFESTĂRI AOSR

AGORA