Academia Oamenilor de Știință din România

AcasăIn memoriamA plecat dintre noi Profesorul Dr. ing. Şerban VALECA, membru AOSR

A plecat dintre noi Profesorul Dr. ing. Şerban VALECA, membru AOSR

Profesorul Dr. ing. Şerban Valeca, membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, şi-a dedicat toată viaţa educaţiei, ştiinţei şi cunoaşterii, indiferent că a activat ca profesor universitar, senator sau ministru.

Absolvent al facultăţii de Energetică a Universităţii Bucureşti, activitatea ştiinţifică şi-a desfăşurat-o la Institutul de cercetări nucleare din Piteşti, al cărui director a fost o lungă perioadă, fiind apoi preşedinte al Consiliului ştiinţific. A coordonat planurile de cercetare-dezvoltare anuale şi de perspectivă ale ICN şi ale programului de dezvoltare a Generaţiei IV de reactoare nucleare de tip LFR în România prin cooperare internaţională. A fost unul dintre cei mai eficienţi miniştri ai cercetării ştiinţifice, fiind cel care a introdus criteriul competiţiei ştiinţifice în finanţarea cercetării şi a înfiinţat Programele naţionale de cercetare.

Pentru prodigioasa sa activitate a fost recompensat cu Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Cavaler; Diploma de merit în grad de „Ofiţer cu Cruce”, Bruxelles pentru servicii deosebite aduse cauzei progresului şi susţinerii invenţiilor; Cetăţean de onoare al oraşului Cernavodă, Oraşului Mioveni, Vicepreşedinte al Asociaţiei de Karate Tradiţional din România; Preşedinte de Onoare al Federaţiei Române de Karate Tradiţional aflată sub înaltul Patronaj al Casei Regale; Membru al asociaţiilor: World Energy Council – Consiliul Naţional Român; Asociaţia Română “Energia Nucleară”; ROMATOM; Fundaţia Colegiului Naţional de Apărare; Preşedinte pe Europa al United World Karate Federation.
A fost un membru extrem de devotat Academiei noastre, pe care a sprijinit-o prin activitatea şi prestigiul său.

Dumnezeu să-l odihnească în Grădina Edenului!
Sincere condoleanţe familiei îndurerate!

Documente

AOSR – VIZIBILITATE INTERNAȚIONALĂ

MEMBRI

RAPORT AOSR

CĂRȚI MEMBRI AOSR

MANIFESTĂRI AOSR

AGORA