Academia Oamenilor de Știință din România

AcasăIn memoriamA plecat dintre noi General(r) prof. univ. dr. Vasile Cândea, fondatorul AOSR,...

A plecat dintre noi General(r) prof. univ. dr. Vasile Cândea, fondatorul AOSR, o personalitate ilustră
a științelor medicale românești

Academia Oamenilor de Știință din România (AOSR) anunță cu profundă durere încetarea din viață în data de 14 ianuarie 2020 a celui care a fost General (r) Prof. univ. Dr. DHC medic chirurg cardiovascular VASILE CÂNDEA (24 mai 1932, Lisa-Vânători, Teleorman – 14 ianuarie 2020, București), președintele  fondator al AOSR, membru titular al Academiei de Științe Medicale, secretar general internațional al Uniunii Medicale Balcanice, multiplu Doctor Honoris Causa, membru fondator al fundațiilor ”Emil Palade” și ”Scientica”, membru titular al Academiei de Științe Naturale din Rusia, membru fondator al Societății Române de Chirurgie Vasculară și Angiologie, membru al Societății Europene de Chirurgie Cardiovasculară, creatorul Centrului de Boli Cardiovasculare al Armatei din cadrul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central ”Dr. Carol Davila” București.

În România, Vasile Cândea a implantat în 2001 primul dispozitiv de asistare mecanică cardio-circulatorie cu inimă artificială (de tip NOVACOR) din Europa Centrală și de Est. A operat alături de Iuliu Șuteu, Marius Barnard (fratele reputatului Christian Barnard din Africa de Sud), Marian Ionescu, Philip Noirhomme (Spitalul St. Luc Bruxelles) și  de alți reputați profesori din străinătate.

Profesorul dr. Vasile Cândea este cel care, prin eforturi susținute, din dorința de a continua istoria unei instituții academice fondate în perioada interbelică de intelectuali de prestigiu (1935), a determinat renașterea Academiei de Științe din România sub forma Academiei Oamenilor de Știință din România.

Prin dispariția Profesorului VASILE CÂNDEA, comunitatea oamenilor de știință de astăzi este mai săracă. Marele Profesor ne lasă tuturor moștenire o operă exemplară și visul de contribui prin inteligență, știință, dragoste și dedicație la binele oamenilor și al lumii.

Sincere condoleanțe familiei îndoliate! Dumnezeu să-l odihnească!

Înmormântarea va avea loc joi, 16 ianuarie, ora 13, la cimitirul Sf. Ilie Tesviteanul, Voluntari.

Biroul de Comunicare și Relații Publice al Academiei Oamenilor de Știință din România(Contact: comunicare.aosr@gmail.com)

Documente

AOSR – VIZIBILITATE INTERNAȚIONALĂ

MEMBRI

RAPORT AOSR

CĂRȚI MEMBRI AOSR

MANIFESTĂRI AOSR

AGORA